Nehézségi fokozat:
Túrós tönköly pogácsa
Egy isteni finom túrós pogácsáért egészen biztos, hogy innentől nem kell a pékségbe rohanni! Ezt a hihetetlenül finom, puha, könnyed finomságot ugyanis bármikor villámgyorsan összedobhatjuk!
Hozzávalók (kb. két nagy tepsihez):
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 90 gramm natúr joghurt vagy tejföl
- 250 g túró
- 1 teáskanál só
- 180 gram langyos víz
- 3 evőkanál olaj a lekenéshez
- egy felvert tojás ízlés szerint magvak a szóráshoz
A lisztet az áttört túróval, és az összes többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.
Letakarva langyos helyen kb. 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen alaposan át gyúrjuk, majd hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és tetszőleges méretű kis pogácsákat szúrunk ki belőle.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, vigyázva, hogy ne érjenek össze!
A tepsin még pihentessük őket nagyjából 10 percig, majd toljuk őket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára.