Nehézségi fokozat:
Vajas-magvas alakor bagel
Nem véletlenül az egyik kedvenc lisztkeverékünk a világos alakor: finom diós, karakteres íze ugyanis ezerféleképp variálható, a végeredmény pedig mindig igazán különleges, ízletes! Most magvas bagel receptet hoztunk Nektek, amit egy kevés vajjal tettünk még finomabbá!
Hozzávalók:
– a tésztához:
- 1 csomag világos alakor sütőkeverék
- 30 gramm olvasztott, de nem meleg vaj
- 390 gramm víz
-megkenéshez:
- 50 gramm puha vaj
-a tetejére:
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
- kb 170-180 gramm magkeverék
A tésztához a lisztet, a langyos vizet és a vajat alaposan összedolgozzuk, majd letakarva meleg helyen kb 30-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Mialatt kel, oldjuk fel a mézet a vízben, és öntsük a magokat egy lapos tálra/tálcára. Természetesen nem fogja felvenni az összes magot, de kell a mennyiség, hogy alaposan be tudja vonni mindenhol!
A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé gyúrjuk át, formázzuk cipóvá, és osszuk 8 egyenlő részre.
A tésztadarabokat formázzuk gombócokká. A kis gombócokat nyújtsuk ki hosszúkás-ovális formára, kenjük meg vékonyan a puha vajjal, és hosszanti oldalukról szorosan tekerjük fel.
A két végét dolgozzuk jól össze, hogy megkapjuk a bagel formát.
Mártsuk meg egy pillanatra a mézes vízben, majd forgassuk meg a magkeverékben.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a bageleket, és pihentessük őket kb 15 percig.
Ezután 170 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket kb 23-25 perc alatt.