Nehézségi fokozat:
Világosbarna alakor kenyér
A világosbarna keverékkel egy különleges és ízletes kenyeret tudnunk készíteni: megvan benne a teljes kiőrlésű lisztek zamata, mély íze, de ugyanakkor a nagy részben világos alakornak köszönhetően mégis extra puha a belseje, és finom ropogós a külseje.
Hozzávalók (1 db kb. 870-900 grammos kenyérhez):
- 1 csomag világos barna ősi gabonás sütőkeverék
- 450 ml langyos víz
A lisztet a vízzel alaposan elkeverjük, letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Kis liszttel átkeverjük/dagasszuk (ezt nyugodtan megtehetjük a tálban is). A tészta ragadós lesz, ettől nem kell megijedni, az alakor ilyen!
Tapadásmentes formába (vagy sütőpapírral bélelt formába) öntjük, és még kb 15-20 percig pihentetjük így. Ha szeretnénk, picit belisztezhetjük a felszínét.
180 fokra előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük.